Det som skiljer agnarna…

Idag var det då riktigt ruggigt ute! Kallt och lite rått i luften även om termometern bara visade typ -4 imorse, så det kändes bra mycket kallare faktiskt. Eldade i köksspisen imorse innan jag gick ut till hästarna, för var faktiskt ganska oskönt när jag kom ner på bottenvåningen 😂

Hästarna fick frukost inne eftersom Robban skulle komma och sko. Goggles var rätt olycklig för han tycker att så fort han svalt ner näst sista tuggan så ska han helst ha teleporterats ut i hagen i samma ögonblick. Annars är det den lille trumslagarpojken som har konsert inne.

Vänta är inte hans bästa gren…

Robban kom och emellanåt lämnade jag dem själva en stund var jag in och eldade, fixade kaffe och sen passade jag på att putsa grejor. De sköter sig oftast bra men lika bra vara i närheten utifall nåt skulle hända. Man vet ju aldrig.

När Robban åkte så knallade jag in och bytte till ridkläder, häktade på transporten och gick sen ut och gjorde iordning Mocca och packade in saker- träningsdags för Bosse idag!

Grabbarna fick gå ut i hagen och äta hö när vi åkte. Goggles tutade högljutt och brallade hela grusgången ner. Stig var lite mer sansad i alla fall 🙄

Eftersom Mocca inte hunnit ut nåt innan så promenerade jag lite extra med henne innan vi började värma upp. Hon är oerhört pigg och busig nu för tiden och verkar tycka livet är rätt skoj. Värmde sen upp i både skritt, trav och galopp åt båda håll. Hon kändes VM-sändningar men vaken och hittade ganska bra takt i traven medans vi joggade fram.

När sen Bosse hade installerat sig bakom terrassvärmarna på läktaren så fick vi börja med travjobb på volten. Övergångar till skritt och tillbaka till trav. Där fick jag samla både skritten och så småningom traven innan övergång för att få henne mera aktiv och lättare hitta rätt i övergången.

Jag tycker de varit svåra för hon har blivit lite tassas i stegen i övergången och tagit några extra steg att få ren skritt och att hitta traven. Fick även tänka på att hålla i yttersidan lite extra noga så hon inte gick i sidled i avsaktningen. Så småningom raka linjer i trav med volter där jag fick göra lite samma jobb så hon blir stadigare i formen av drivningen, innerskänkel till yttertygel ni vet 😉

Sedan fortsatte vi med lite svaga öppnor där fokus var på svag och att göra samma sorts halvhalter för att få henne jämnare.

Övergångar mellan skritt- galopp- skritt med samma jobb som en röd tråd genom allt. Där hon ska acceptera drivningen och bli jämnare, men även kunna vänta.

Mocca blir lätt lite stressad och vill förekomma, har man övat samma övning ett par gånger så försöker hon göra själv före mig och det blir ju inte så bra.

Så vi fick i uppgift att öva mycket övergångar och rida korta sekvenser och göra fler istället för långa sträckor emellan. Och såklart se till att övergångarna blir på rätt sätt 😉 så vi får väl försöka med det då. Är så bra få med sig lite övningar hem. Eftersom man hade facit litegrann på själva träningen så vet man ju lite mer vad man ska leta efter hemma i känslan.

Svettigt!

Mocca riktigt fin idag och det är så himla roligt rida henne. Även om hon tycker det är jobbigt ibland och protesterar så är hon så positiv och vill så mycket.

Idag fick hon tillome 2 sockerbitar av Bosse efteråt för hon varit duktig, hehe.

Efter lång avskrittning gick vi ut och klädde om henne till torra täcken, lastade och åkte sen hemåt. Passade på stanna handla lite när vi ändå passerade stan. Behövdes både kaffe och mjölk- livsviktigt!!

När vi kom hem fick Mocca torra kläder, lite pyssel och gick sen ut i hagen till Grabbsen och åt hö en sväng. Jag gick in och eldade, gjorde kaffe, tog en apelsin för insåg jag faktiskt inte hunnit (kommit ihåg) äta idag 😂 nåja, hann se nyheterna söndags gå ut och mocka och fixa stallet, plocka ur släpet och ta in hästarna. Så här sitter jag nu, hästarna mumsar hö och jag sitter på pallen.

Surmule bakom tjurar och håller på väntar ihjäl sig på kvällsgröten 😂

Hästarna ska få nattmaten, jag ska hämta in mera ved och sen ska jag faktiskt gå in och duscha och äta riktigt.

Såna här är oftast mina lediga dagar just för man har häst. Har ledig helg och imorgon ska Stig få träna med transporten igen. Jag måste tvätta hästgrejor- astråkigt när högen blir stor och schabrakhängarna är tomma ju! 🙈

Pratade med en kompis idag i bilen på väg hem som sa- hur orkar du?? Ja vadå orkar liksom? Har ju valt ha hästar då är det ju så här, om man vill nåt så får man ju jobba för det lite. Det är långa dagar men vad ska jag annars fylla dom med- jag vill ju det här? Det är mycket jobb med häst- rida är ju den minsta biten liksom. Idag har det var nåt med hästarna från 7.30 tills nu strax när klockan är 22. Själva ridningen tog en dryg timme, resten av dagen( ja nästan då) går ju till alla sakerna runtomkring. Mockning, fodring, in- och utsläpp, transportering, plocka i och ur grejor, fylla vatten och göra kraftfoder, sopa och bära vatten, kratta, fixa iordning hästen före och efter, hänga upp täcken och ta reda på tvätt.

Imorrn blir det ingen rida i ridhus inte utan då får vi antingen skrittjobba på banan för den är frusen nu, eller jogga lite i gräshagen. Eller skritta ut en sväng. Inte fullt så glamoröst när det börjar bli kallt. Men vintern tar ju slut den också så småningom. Även om det just nu är både mörkt, kallt och halt.

Men är ju jobbet hemma som gör att träningarna förhoppningsvis går bättre och bättre. Jobbet man orkar lägga ner hemma i regn och snålblåst, i strålkastarljuset på banan på kvällen när man ibland känner ”jag orkar inte idag” men ändå tar sig i kragen och klär på sig och går ut och jobbar hästen.

Det är ju suget att komma framåt, oavsett vilken nivå man är på, som gör man drar fram skolådan och krånglar på en tappsko när man har halvbråttom och hästen kommer in från hagen med tre skor.

Som gör att det är mödan värt att frysa om alla kroppsdelar på vintern för att rida lite eller springa efter och tömköra och flåsa på banan.

Det är ju det man gör i vardagen som definierar vilken typ av hästmänniska man är egentligen. Tycker jag.

Om man vill göra bara det roliga som att rida, åka på träningar och tävlingar. Och inte vill eller orkar ta de tråkiga jobbet däremellan, regn och rusk, sena kvällar eller tidiga morgnar eller annat som ingår för de flesta.

Om man drivs av en ambition att lära mer, förstå mer och känna mer för sin egen skull. För att man vill mer. Och egentligen inte tycker att alla timmar är en uppoffring utan att det är naturligt att det ingår. Vardagsjobbet. Oavsett om det är att mocka, träna en miljon övergångar hemma eller att tvätta skitiga hästsaker.

Tråkigt ibland, men nyttigt alltid. 👍😍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: