Stalltips

En del saker är ju verkligen helt oumbärliga i stallet, och av olika anledningar då såklart.

Självhäftande bandage till exempel! Suveränt till en mängd saker. Jag brukar köpa på Biltema för dom är billigast och de är klibbiga och fräscha, säkert pga att det är åtgång på dom. Finns inget värre än när man har såna som börjat torka och inte fäster längre. Helt värdelöst då och förlorar en stor del av syftet- självhäftande. .

De är toppenbra till, förutom det uppenbara som är att bandagera med, allt från att skydda hästarna från att fastna i vattenhinkarna genom att linda runt krokarna. Till att linda runt brandkårshakarna som sitter i änden på uppbindningssnörena.

Just dessa brandkårshakar är riktigt otäcka och kommer aldrig att komma i närheten av nån av mina hästars mun. Sett många som har dem i änden på longerlinor, grimskaft, tömmar mm. Aldrig!! En bekant till mig hade såna på körtömmarna, den ena råkade hästen dra in i munnen på något vis och kroken gick rakt igenom mungipan. Om man tittar hur de ser ut i själva öppningen så är det vassa kanter på vardera sidan, som blir ungefär som hullingar och de sliter lätt upp ordentligt om de fastnar i huden.

Så det är bara att ta 2-3 dm och Linda runt kroken och sedan ”värma ihop” den med handen så det klibbar ihop bättre och håller längre.

Funkar jättebra att linda runt grimmorna om hästen från skav av nån skarv/ söm eller Nåt spänne. Ludd går ju inte få på plats överallt.

Bandaget går ju även linda på i tex transporten om det skulle vara nån kant eller liknande som behövs vadderas lite.

En annan favorit är mirakeltrasorna. Har ett gäng i stallet och till lite olika saker. En till hinkar och krubbor. En i sadelkammaren till att torka av saker som är smutsiga. Toppen till bett, lortiga skor och stövlar, dammtorka där inne med etc.. Perfekt att fukta och torka av stöv på insidan av stövlar, sadelgjordar och sånt. Behövs ju bara ljummet vatten. 👍

Enkelt göra rent- släng i tvättmaskinen på 60 grader. Brukar köpa ett gäng på tex Rusta, ÖoB, Dollarstore och då är dom inte så dyra och håller länge.

Yes diskmedel är också ett måste liksom disksvampar. Vattenbaljorna behöver få sig en omgång med svampen med jämna mellanrum, förutom att de görs rent dagligen med diskborste och vatten. Yes är bra till det mesta som är svårt att få rent, oljiga fingrar, händer som är feta av lädersmörja, till att tvätta hästsläpet med invändigt.

Disksvampar! Bra till bett, lortiga saker i största allmänhet, leriga benskydd, till bettringar, Skura ur krubborna, vattenhinkar och vattenbaljor. Putsa läder och skor med. Ja en mängd användningsområden. Köper 10-pack på mataffären och de finns ju i lite olika storlekar. Men de bästa är de som inte är alltför tjocka. 👍

Tvättlappar är även det ett måste, såna vanliga babywipes oparfymerade, de kan fräscha upp både ryttare och häst från damm och lera 😂 De är bra att ha med sig i transporten också om man inte har tillgång till vatten och trasa.

Ja sen naturligtvis alla såna massa bra saker som silvertejp, saxar, kniv, ficklampa etc. Men de är ju kanske lite mera självklara på nåt vis att ha till hands.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: