Läsförståelse eller oförståelse.

Jaha då ska vi börja nysta i den snåriga härvan som uppkom efter mitt oerhört upprörande blogginlägg Att börja i fel ände, som ni alltså hittar här; https://dressyrtanterna.com/2023/02/13/att-borja-i-fel-ande/

Uppenbarligen har jag trampat några ömma tår med mina åsikter, och vet ni- det kan jag ta. Problemet blev bara att väldigt många faktiskt inte alls har förstått vad jag skrivit. Somliga har ju däremot inte samma åsikter som mig, och det är något annat.

Diskussioner är alltid bra.

Men jag konstaterar också att antingen är läsförståelsen sämre hos en del individer, eller också är oförståelsen högre. Det kan ju vara så att man på något vis blivit kränkt av mitt inlägg och helt enkelt inte vill förstå vad jag menar.

Men tänk att lilla jag, en snart 49 årig människa som gillar hästar, kan göra så många människor upprörda.

Helt otroligt att mina åsikter kan vara så viktiga! 😉😉😉

Nåja, för att reda ut en del begrepp så kan vi börja med hingstdelen- det som avsågs var mer eller mindre okunniga kommentarer man ser lite överallt på sociala medier, som ansåg att den bästa pensioneringen för en avelshingst var att gå på lösdrift med ett gäng kompisar.

Jag kan alltså klargöra här och nu; JAG HAR INGET EMOT LÖSDRIFT.

Nej vänta det blir ju såklart att börja med lösdrift, men den diskussionen kom ju ifrån hingstpratet. 😂

Det jag skrev är att lösdrift passar inte för alla hästar eller ägare. Men absolut, det kanske är det ”mest naturliga” för en häst att leva så. Men därmed betyder det inte (som många anser som förespråkar lösdrift som enda alternativ att ha häst) att det är djurplågeri eller ett jävligt liv att bo i ett stall i en box.

Stall finns i många varianter, bättre och sämre. I mitt stall finns inga galler alls mellan boxarna så hästarna kan umgås lite fast de står inne, det tycker jag är toppen. Däremot ogillar jag skarpt boxar där gallren inte ens går att öppna framåt.

Sen förstår jag att har man större stall kan man absolut behöva galler mellan boxarna men just de som inte går att öppna nånstans känns väldigt otrevligt.

Jag har tex en ligghall i hagen, av den enkla anledningen att de ska ha någonstans att söka skugga på sommaren och någonstans att komma undan busväder om det behövs. Och givetvis för att komma undan insekter på sommaren.

Mocca är allergisk och bor i sitt eksemtäcke från typ april till oktober och för henne är insekterna extra jobbiga.

Fick kommentaren att det är märkligt att jag har en ligghall i hagen när jag ändå stängde in mina hästar i stallet på natten.

Nej det är inte alls märkligt, det är logiskt.

I alla fall för mig.

Vad gäller hingstar så ÄR det inte så enkelt att släppa ihop hingstar hur som helst. Äldre avelshingstar som aldrig levt flockliv förut kanske man inte vill chansa med om de är värda många miljoner.

Det kom kommentarer att jag minsann inte visste vad jag pratade om osv. Jo, jag har sett avelshingsten i stallet puckla på en unghingst så till den milda grad att det var ren tur att det inte gick riktigt illa, då den ena hoppade in till den andra i hagen. Det är inte speciellt roligt att vara med om.

Ja det finns såklart hingstbeten där oftast yngre hingstar släpps ihop på våren. De gör upp första dagarna och sedan brukar rangordningen vara uppgjord.

Vet inte men jag ser då inga stora stuterier typ Lövsta, Flyinge mfl släppa ihop sina avelshingstar i flock?

Om man ”känner” sin flock osv så visst kan det funka, men säg inte att det inte är några som helst problem att släppa ihop dem, för så enkelt är det inte!

Grabbarna in action!
Princip har hela tiden gått ihop med de båda andra, även när han betäckte. Enda gången de gått isär var efter kastrationen Medans han läkte ihop. Goggles älskar att leka och uppfostrade honom ordentligt. Princip fick motion och rörelse. Toppen att det funkade.

Ja, sen ska vi se. Örter och annat fick jag kommentarer om att jag var oseriös och bakåtsträvande eftersom jag dissade. Nej, jag dissade inte örter. Jag dissar att man experimenterar med allsköns grejor istället för att åka till veterinären.

Är hästen sjuk åker man till/ tar man hem veterinären. Punkt!

Örter och andra tillskott kan få vara just förebyggande eller tillskott, men de ska ju inte användas istället för veterinärvård. Jo jag vet att alla läkemedel kommer en gång från naturen, men det är skillnad på ett utvecklat läkemedel med en kontrollerad effekt och dosering, mot en ört/ örtblandning med osäker styrka.

Får jag själv hjärtproblem går jag givetvis till läkaren och får anpassad medicin, istället för att odla Digitalisblommor hemma och ta en nypa.

Hovar. Suck. Detta ständiga ämne som är upphov till diskussioner.

Jag struntar i om folk har sina hästar barfota, bara hästen klarar av det. Men låt en utbildad hovslagare avgöra det. Gå inte en kurs över en helg för att sköta om dina egna hästars hovar. Låt någon med en riktig yrkesutbildning sköta sånt. Likväl som att en veterinär ska sköta vård av hästen.

Det är INTE OK att ta av hästen skorna för att man själv absolut vill det ska vara så naturligt som möjligt, och sen får hästen ha ont, vara ömfotad, få hovbölder etc.

Då lider hästen för att människan tror att naturligt är bäst.

Ja det finns såklart boots, limskor etc. Och jag hoppas ju att folk använder såna om/när hästarna blir ömfotade för att man inte enbart rider på preparerade underlag.

Ja vad hade vi mer för kommentarer. Nej det var nog de flesta argumenten och det som folk blev upprörda över tror jag.

Sen finns det huuuuuuuur mycket som helst att prata om när det gäller hästkunskap i övrigt. Men det tar vi sen.

Hej för nu! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: