Att börja i fel ände…

Idag är det solsken, vårkänsla och jag har en helt ledig dag efter jobbhelg. Mycket skönt! 🤩 Sitter i solen utanför stallet med ett stort kaffeglas intill mig. Hönsen går muttrande omkring på gräsmattan och pickar i sig vitt skilda delikatesser, allt från maskar till gräs och hästskit 😂

Hönsen har kommit igång värpa fint nu efter vintern så kan till och med sälja nån kartong ägg här och där. Riktiga ägg när det är som bäst, och man vet hur hönsen har det. 😍

Extra vårlikt är det ju när man han hänga ut saker på tork i solen.

Funderat en del senaste dagarna om debatten med hästvälfärd och hur tokigt saker kan bli av olika orsaker. Som någon artikel om Casall som blivit prisad som århundradets hingst i Holstein. I kommentarsfälten kan man ju genast läsa ex vis detta;

Jamen nu börjar man ju se hur nyanserna går i sociala medier. Att hästvälfärd enbart räknas i om hästen går på lösdrift, i flock, barfota och rids bettlöst. Det finns liksom inga alternativ på skalan nu för tiden. Inga nyanser alls.

Alla med lite kunskap om hästar, etologin och hur hormoner funkar hos en häst vet att det sällan går släppa en avelshingst i en flock med hästar utan att det händer olyckor.

Alla som hanterat hingstar hemma eller borta vet hur de funkar. Och framför allt avelshingstar som 5 månader om året hoppar på bocken för spermasamling. Gissningsvis är folk rätt rädda om sin dyrbare hingst. Men gissar han går ute i hage med iaf en hästkompisar av något slag.

För fler hingstar ihop funkar sällan bra 😅

Lösdrift är säkert en bra lösning för många, men det passar varken alla hästar eller ägare. Lösdrift kan vara både stressande och påfrestande för många hästar Medans andra trivs toppen. Man lär ju kunna se till individen att det kanske inte funkar för alla.

Då ser man att debatten nånstans blivit tokig. När bara den egna åsikten är den enda rätta och alla andra faktiskt kan anses som djurplågare. Allt från att ha bett och järnskor till att ha nosgrimma på eller ha hästen på box.

Det finns en del (bla några equiterapeuter och liknande) som framhåller mer och mer att barfotagång är det enda rätta för att få en frisk häst.

De delar artiklar i sociala medier om olika ”forskningsfynd” om hur många fel som orsakas av järnskor. Det visas exempel på hur dåliga hovvinklar orsakat diverse skador och förslitningar på hästen. Om hästar som tävlas i världseliten utan skor. Om hästar som räddats från slakt när man tagit av skorna. Osv osv.

Ifrågasätter man tas kommentarerna många gånger bort eller man blir blockerad.

Folk börjar mixtra med att hästar ska gå barfota ”för det gör ju Peder och Henke med sina” utan att ha en tanke på sina egna förutsättningar att hålla barfota hästar.

Är det bättre barfota men ömfotad? Hellre barfota med återkommande stengallor och hovbölder än att ha skor på?

Allt har blivit så nyanslöst. Och var och en är salig på sin tro.

Det är synd!

Jättesynd!

Och det känns som att verkligen börja i fel ände.

Hur vore det om vi började i rätt ände av skalan i form av utbildning och hästkunskap.

Kunskap.

Ja av människorna såklart. Människoutbildning för häst.

Eleverna på ridskolorna går inte på lektionerna då de vet att det är teori för de allra flesta vill bara rida. Inte betala för att ha teori. Hur löser man det problemet? Teori är ju grunden för praktik. Utan kunskap ingen förståelse.

Om man inte vet varför man gör, och hur man gör en sak så lär man sig ju aldrig göra det ordentligt. Utan då bara gör man. Utan eftertanke. ”Nä men det bara är så man gör ” Ja men varför är det så?

Orsak och verkan. Hela tiden i hästlivet.

Och låt för all del människor med kunskap göra det de gått i skolan för.

Låt veterinärer med utbildning på häst utreda och behandla hästen om det händer något eller hästen behöver kollas upp. Mixtra inte med örter och silvervatten, kinesiotejp eller gummiband på hästen om den verkar sjuk eller dålig på något vis. Åk till en veterinär och ta hjälp.

Att visitera är viktigt, vad ska man titta och känna efter? Hur ser man om hästen är sjuk? Vad ska man hålla koll på? Och vad gör man då? Vad behöver hästen för vaccinationer? Avmaskning? Tandvård?

Folk behöver lära sig hur en häst är uppbyggd i kroppen. Vilka kroppsdelar som har vilken funktion och var de sitter. Hästens kroppsdelar är rätt viktiga.

Låt hovslagare med riktig utbildning avgöra om din häst behöver skor eller klarar att gå barfota. Dom kan avgöra det, jag lovar. Dom har gått lång utbildning och kan en del om hästens anatomi. Och känner dom din häst dessutom så ser dom nog vad just den hästen behöver. Dom har inte gått nån helgkurs till ”hovformsspecialister”.

Att sen Peder och somliga andra kan tävla barfota beror mer på att de har egna hovslagare som kommer ofta till dem. De rider enbart på preparerade underlag som gräsbanor, anlagda slingor i naturen eller på fibersand. De rider inte på grusvägar, över stock och sten i skogen eller de underlag vi vanliga hobbyryttare vanligtvis har runtom hemma.

Man behöver lära sig vad en häst äter, hur den tas omhand, hur ett stall ska se ut och hur man sköter det.

Man behöver lära sig vad en häst behöver för mat för att må bra. Det funkar inte så bra att bara lyssna på fodertillverkares rekommendationer på de påsarna som gör mest reklam för sig ”till normalstor häst ge 0,5kg per dag” eller annat generellt.

Man behöver veta vilket sorts hö man ger, hur mycket energi och protein det är i och hur mineralerna är. Det avgör ju hur mycket och om hästen behöver kraftfoder. Och om höet är bra, dammigt, mögligt, för låg torrsubstans etc

Att det finns orsaker till att man ska ta bort ALL plast och nät från hösilagebalarna i hagen trots att det blir mer jobb för oss lata människor och lite mera besvär att hålla rent. Se bara på denna filmen så förstår ni varför.

Laddar inte filmen så finns den här.. https://www.instagram.com/reel/CoRk-xygoFV/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Hur ett flyktdjur fungerar och hur man läser av det. Hur man hanterar hästen. Stora djur kan lätt bli farliga om man inte vet hur de ska hanteras och hur man läser av dem. Hur man förutser situationer och gör något åt dem innan det händer nåt.

Hur man passar in utrustning. Hur ska tränset sitta? Är bettet lagom stort och passande? Ligger sadeln bra? Hur utrustningen passar hästen. När man ser sånt här i sociala medier från en sk elitryttare blir man ju fundersam när nosgrimman sitter långt nere över näsborrarna🙄 fast det spelar väl mindre roll hur utrustningen sitter kke, tränset kostar ju drygt 4000kr ändå så det är nog bra.

Eller de som rider och inte känner att hästen är halt. Nä den är nog lite stel bara? Går ju över efter en stund. Eller får samma skada gång efter annan och många gånger på flera hästar. Då önskar man ju de kunde vara ödmjuka att ta hjälp av någon som kan mer. Tränar jag ”fel”? Behöver jag göra annorlunda? Hur rider jag hemma? Ta hjälp av tränare/ ridlärare. Gärna nån med utbildning som har kunskap. Var ärlig mot sig själv och framförallt ärlig mot hästen.

En hållbar häst är väl det som alla ryttare vill ha?

Det finns så himla mycket som gått snett i debatten. Och så mycket grundläggande kunskap som försvunnit. Så mycket om hur man tar om hand en häst, hur den funkar och vad den behöver.

Vanlig vardagskunskap som hur man ryktar, sköter hovar, putsar grejor. Till sårvård, smittskydd och sunt förnuft. Idag handlar det mesta om det som syns i sociala medier, det som är inne och det som följer strömmarna av inflytande. Inte om kunskap. Inte om erfarenhet. Inte om ödmjukhet.

Jag är verkligen inte nåt orakel men en del har man lärt genom åren.

Man lär sig att lyssna direkt man öppnar stalldörren på morgonen. Man känner in direkt om allt är som vanligt.

Är hästarna som vanligt? Har de legat ner under natten? Hur mycket vatten är det kvar i hinkarna? Har de ätit upp maten? Beter de sig som vanligt? Hummar Mocca? Bankar Goggles i dörren och ställer sig sen och kissar när jag kommer med kraftfodret? Har de bajsat ungefär som vanligt?Är boxen ovanligt stökig?

Kort och gott- är allt som vanligt denna morgon?

Vid intag hör man om det är 4 klapprande hovar på stallgången eller har nån sko rykt under dagen? Svullen nånstans? Några sår? Kliar Mocca extra mycket idag?

Jag har lärt mig att mina hästar behöver skor om de rids på de underlag jag har hemma. Och att det är asjobbigt leta efter tappskor i 4 ha hage. Har en toppenbra hovis som fixar med det mesta om det behövs.

Att ta hjälp av en bra tränare med erfarenhet och kunskap som gör att både jag och hästarna utvecklas och blir hållbara. Har en outstanding tränare som stöttar och hjälper.

Att mina hästar behöver vara ute mycket i stor hage för att må bra. De är olidligt jobbiga när de får stå inne mycket. Har lärt mig oändligt tålamod.

Att de behöver äta mycket hö för att vara nöjda, och att mutgodis är oöverträffat för att lura hem korkade hästar som upptäckt strömmen inte gick runt hagen riktigt. Har väldigt snälla grannar och vänner dessutom 😂

Att ju äldre man blir desto ondare gör det att ramla av. Har en bra hjälm! 😝

Stålhätteskor är en suverän investering. Och riktiga handskar. Grimskaft ger lätt blåsor 😝

Balsnören, Vetflexbandage och kniv kan fixa till det flesta problemen i ett stall.

Och framförallt har jag lärt mig att jag aldrig nånsin blir fullärd.

18 reaktioner till “Att börja i fel ände…

 1. Vilken fantastiskt bra skriven text. Du lyckades verkligen få med alla frågeställningar om vad man måste kunna om hästar. Underbart!!
  Får jag lov att använda denna text som underlag för mina kommande teorilektioner?
  Hälsningar Cecilia Nordh

  Gillad av 1 person

 2. Otroligt bra skrivet, tänk så mycket som för mej är självklart ifrågasätts av endel med knappt ingen erfarenhet eller utbildning.
  Hade själv flera hyllmeter med teoriböcker om hästens anatomi o rörelser, foderlära, ridning och utrustning mm mm och dessa lästes flitigt! Alltid anlitat duktiga tränare, veterinärer och hovslagare under mina 35 år som hästägare.
  Åter igen tack för en viktig text!

  Gillad av 1 person

 3. Så bra formulerat och så precis på pricken! Har ponnylektioner sen många( typ 30) och pratar mycket om varför de gör och är som de är. Att de är olika och att vi behöver lyssna och observera! Tack!

  Gillad av 1 person

 4. Så bra skrivet Annika, helt underbart!
  Jag ber också om att få förmedla denna text till mina elever på min ponnyridskola. Det är så viktigt att de får med sig all grundläggande kunskapen runt hästar och skapar förståelsen för hästen som individ, arbetar så med mina ”ponnybarn”.
  Hälsningar Lena Adolfsson

  Gillad av 1 person

 5. Förstår vad du menar med texten men man måste ju också tänka på vrf man har järnskor eller nosgrimma vissa har ju det bara för att det alltid har varit så i alla år.. naturligt är ju inte alltid sämre alla häster är ju olika som oss människor men de flesta hästar trivs ju bättre bettlöst och många hade sina hästar barfota innan peder vill jag lova 🙂 för mig är det orimligt att ha järnskor på en häst 24/7 för att kanske rida max 3 timmar i veckan och det är väl jätte bra att det kommer ny information och att det faktiskt forskas om hästar foder järnskor lösdrift täcken mm 🙂

  Gilla

  1. Såklart att naturligt inte alltid är sämre, naturligtvis inte. Men många tänker heller inte efter varför hästen behövt tex ha skor. Jag säger inget om att många kan gå barfota men det beror mkt på underlagen man har tillgängliga, och går inte jämföra med hur proffsen har det. Däremot så är det många som gör som kändisarna gör, men utan att förstå hur det funkar. Min 6åring går fortfarande barfota runtom för han har bra hovar, är rättställd och har inget behov av skor än. Och även om lösdrift är det naturligaste för hästen så funkar inte alla på lösdrift. Min äldre valack kan knappt sova ute nån natt på sommaren och stoet är allergisk. Man måste se till individen som jag skriver, och till dina egna förutsättningar. Det jag menar är att många gör och förändrar saker utan att tänka på konsekvenser det kan medföra. Just bara för att de läst/ hört eller blivit influerade av någon. Oftast med motiveringen att det är det naturligaste. Mvh Annika

   Gilla

   1. Att hästar behövde järn skor förr när dom sprang flera mil om dagen på grusväg med vagn är det ju inget snack om men det hör vi inte till vanligheterna idag, och nu finns ju även bättre möjligheter att göra hovskydd av både plast å gummi, att perer inte rider på grus eller i skogen är ju fel men då använder han ju hovskydd om hästarna behöver det 🙂 att barfota och boots är ngt nytt tycker jag med är fel då det funnits länge men nu uppmärksammats och kommit mycket fler modeller som passar många olika hästar och ändamål 🙂 jag har själv inte hört eller sett någon ta av skorna pga influensers kanske är det så kanske inte 🙂 lösdrift är absolut inte för alla hästar men jag tycker det är bra att det finns och blir fler för det ger ju onekligen hållbarare hästar. Man lär sig nytt hela tiden vilket är bra och jag gör absolut inte samma idag som med min första häst för 20 år sen

    Gilla

   2. Ja han rider med boots men de har även anlagda ridslingor runt gården med mjukt underlag. Jag har aldrig motsatt mig vare sig barfota eller lösdrift, men allt som numera kallas naturligt passar inte alla för det. Man måste se till individen vad de mår bra av.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: