Nostalgi…

Solsken, nyvaken och kaffe. Sen nostalgi deluxe när Börjes katalogen kommit i postlådan idag 😍

Idag har den ju lite mindre betydelse än förut eftersom man har det mesta på nätet eller i butik. Nu finns reklamen på Instagram och Facebook, på hästrelaterade hemsidor och människor med reklamkläder och -grejor.

Då, ja då var det nåt helt annat!

Minns ju så väl när man var yngre, långt innan man hade egen häst, då man lusläste de få ”kataloger” som fanns att beställa hästgrejor i. Börjes, Malmö Hästsport (eller Malmö Ridsport kanske? 🤔) tror jag det hette, Hööks, och senare även Ingdams.

Tror att det var Malmö Hästsport/Ridsport som hade ett häfte med A4 ark som det var svartvita bilder och text inkopierat i. Åååh ja minns det så väl.

Märken som DMS, Cavallo, Jofa, Wembley, Aigle, Gera, Stübben. Herrejisses vad fanns det för fler märken tro?? Nån som minns? Fast gissar resten av grejorna hette nog inget speciellt.

Man kryssade för de saker man ville ha, vilken färg, storlek. Skrev inköpslistor med allt nyttigt man verkligen behövde ha! Allt från borstar, vojlockar (schabrak fanns ju inte) grimmor och grimskaft, sadel osv osv till gummisnoddar och tvättsvampar.

Man satt länge och valde mellan de färger som fanns, oftast blå svart grön och röd var utbudet. Sen hade man ju alltid en favoritfärg som favorithästen passade bäst i och då skulle helt alla saker finnas i den färgen.

Plastband att fläta in i manen var viktigt ha! Eller mantejp, såklart i samma snygga enhetliga färg. Plastband gjorde man dessutom egna pannband av, man lärde sig fläta och dekorera befintliga pannband med hajtandsmönster (inte speciellt svårt) både med plastband eller supersnygga i sammetband. Idag finns de att köpa tex Här på Get the Gallop för 290kr.

Stigbyglar kunde också få sig en omgång med dekor såklart! Nosludd var ju supersnyggt på både träns och grimmor. Matchande bomullsbandage med knytband på frambenen. Fleece och stretchbandage existerade inte.

Täcken var antingen virkade nättäcken i bomull till svettäcken, vanliga bomullstäcken eller jutetäcken. Nya Zeelandstäcken som egentligen var impregnerade bomullstäcken med tjockt ullfoder på insidan: varma som tusan, eller vanliga ylletäcken. Senare kom något mera funktionella vintertäcken. 👍

Bogveck fanns inte och vad jag minns inga täcken med hals. Gissar hästar inte frös förr eller också orkade vi borsta mer då 😂

Modet i häst- och ponnyvärlden kom ju delvis från tex Wahlströms böckerna, Broknäsflickorna i Min Häst. Men vad jag minns fanns inga märken på själva ridkläderna direkt, mera på stövlar och hjälmar. Resten var nog lite hursom 😁

Och på den tiden RINGDE man och beställde det man skulle ha, till en fast telefon. Inga fancy kundmottagningar online dygnet runt där inte.

Man betalade mot postförskott när man hämtade ut paketet på postkontoret på byn hemma. Åh det var tider det.

Idag, klick klick klick, betala med mobilen, sms i mobilen när paketet kommit och man kan åka till Ica/Coop och hämta ända till 22 på kvällen.

Men på nåt vis blir jag lite nostalgisk varje gång den kommer i brevlådan, lite glad att fått minnen av hur det var då men även när man tänker tillbaka- att lite mer kunna uppskatta det praktiska med att vara i nuet. 😍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: