Doping och foder

På Ridsports sida idag går det att läsa om foder som är kontaminerat med dopingklassade medel som inte får användas i djurfoder i Sverige. Utomlands används den sortens ämne, Zilpaterol, som tillväxtmedel till nötkreatur. Som någon i kommentarsfältet på Facebook skrev att den hört nån användare av fodret säga- ”hästen har aldrig varit finare” Nä tro fasen det 😂. Och kommentarerna på Facebook om artikeln blev många och långa.

Här är artikeln med lista på vilket foder det gäller från Horse and Hound. https://www.horseandhound.co.uk/news/more-horse-feed-companies-affected-by-zilpaterol-contamination-728316?fbclid=IwAR1W75rBWN1KnwoJvemo652lWCLyoOS61T5CDbSlSvT9tmRRIXUqmH81T-Y

Det gäller bland annat ett foder som är väldigt populärt i Sverige nu för tiden, Saracen. (De har bla fina reklampelare i form av Charlotte duJardin och Carl Hester) men är några märken till som står i länken.

Grejen med detta dopingklassade preparat är att det hittats i melassen som används i fodret men själva ämnet behöver inte specificeras på innehållsdeklarationen konstigt nog.

Min fundering är varför så många utrikesproducerade foder blivit så himla populära i Sverige? Jag vet många som enbart ger fullfoder som visserligen är enkelt och hantera men också faktiskt blir väldigt dyrt. Och att man egentligen inte har en aning om vad som gäller med innehållet och reglerna, eller alltså alls vad det innehåller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: