Vem har ansvaret?

Nyligen kom nästa års upplaga av alla TR med en massa nyheter. För dressyren en del väntade saker såsom ändrade kvalregler. När man läser uppdateringarna så verkar det lite rörigt men gissar att det kanske klarnar vartefter.

Tex så kvalar man inte längre i Medelsvår C för att få rida Medelsvår B, utan nu får alla rida Medelsvår B1 som går på valfritt träns eller kandar utan nåt föregående kval alls.

För att sen få rida Medelsvår B2 måste man ridit MsvB1 på minst 64%. Rider man sedan en gång på minst 62% i MsvB2 får man starta resterande MsvB- klasser. Och för att få rida MsvA behöver man minst 1 kval i MsvB5 på 62%. (För ** tävlingar alltså)

Min tanke däremot är; vem håller koll på att det faktiskt finns kval gjorda?

Det står i TR att det är ryttarens ansvar och att även om det upptäcks i efterhand att man inte kvalat korrekt blir man avstängd ur klassen.

Men vems ansvar är det att kolla? Kollar arrangerande klubbar upp att de som anmält har kvalat? Det står att när man anmäler skall ange giltiga kval men det är nog många som inte fyller i eftersom de slinker igenom systemet ibland? Jag menar hade de fyllt i kval så hade det ju upptäckts de var giltiga…

Vet ryttare som startat Intermediere som blivit avstängda efteråt pga för gamla kval och fått kvala om i MsvB5.

Märkligt då man ändå rider svår klass. Läser man inte TR längre, eller tror man att man står över TR? Likväl som det finns hoppryttare som startat 130 utan att nollat 2 ggr i 120 innan. ”Äsch det är ändå ingen som kollar…”

Kanske där felet ligger litegrann- allas uppgift blir ingens uppgift.

Ska ÖD sitta och kolla igenom sånt? Eller ska den som sätter ihop startlistor etc hos arrangören gå igenom? Står också att kval skall kunna visas upp i sekretariatet innan start. Nån som någonsin behövt göra det?

Man kan ju tycka att det är egentligen en fånig sak att fuska med för så småningom sållas ju agnarna från vetet i alla fall på nåt vis. Men för en del är det tydligen väldigt viktigt att kunna säga att man startat en speciell klass/höjd. Snarare än att man är klar för det eller klarat genomförda kval.

Så hos vem ligger ansvaret på att det inte startat obehöriga? Nån som vet? Hur gör alla arrangörer tro? Kollar nån eller litar alla på att det inte fuskas?

Kan ju tycka att sånt borde kunna finnas spärr för i TDB direkt vid anmälan, som med vaccinationerna. Att man inte kan anmäla till högre klass förrän kval är gjorda och registrerade. En omöjlighet?

I dressyrens TR står det att kval ska vara gjorda vid tiden för efteranmälans utgång. Men kan det vara så bråttom att gå upp en klass så man inte hinner genomföra kval innan man anmäler till nästa nivå?

Hade en diskussion i en kompis kommentarsfält på Instagram om kval. (Gamla kvalen alltså- inte de nya från nästa år) Där skrev en tjej att om man hade ridit MsvB2 på 62% fick man rida det hur länge som helst, så är det ju inte. TR ska ju inte ge utrymme för olika tolkningar, och tydligen så är det svårt tolka ibland. Eller också är läsförståelsen helt enkelt olika. Denna tjejen hade tydligen startat utan att va kvalad för hon påstod förbundet svarat henne det var ok. Och eftersom folk uttrycker vad de tror eller anser vara rätt på sociala medier så tror många att det är sant.

Nedanstående gavs som råd till kompisen om vad som gällde för kval i MsvB.

Ett hett tips- läs TR. Ordentligt.

Funderar lite medans jag sitter i sadelkammaren med en kaffemugg och putsar lite och läser TR.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: