Att man törs…

Åh vad det är va lett ute idag! Strålande som och -14 grader. Ja det är ju som vanligt lite drygt med kylan, speciellt som man bor i ett äldre och inte så varmt hus haha.

Det går åt mycket ved, har ju element men när det blir så här kallt lär det liksom eldas också för annars lär nog elräkningen äta upp hela lönen.

Dock nyskilt med en gammaldags köksspis, sprider sån mysig värme och den speciella lukten som kommer av vedeldning. Muren i vardagsrummet blir riktigt varm efter några timmars eldning så blir som ett enda jättestort element ❤️

Eftersom det är så kallt ute och jag ibland jobbar långa pass så brukar jag ställa ut en höbal i hagen så hästarna kan äta hela tiden om de vill. Mina hästar går ju ute från morgon till kväll, just för att de vill vara ute och jag tycker att de ska göra det. Ja om det inte är skitväder då förstås. Men oftast funkar ju täcken, sen har de även en rymlig ligghall att gå in i om de vill.

När jag ställer ut en bal, har ingen balkupa eller foderhäck, så skär jag av balplasten runtom nedtill så det bara är en botten kvar under plasten. Sen tar jag såklart bort det inte nätet så alla små nylonsnören följer med.

Ja de puttar ut balen och sprider ut den såklart, därför får man ställa den där det är rätt torrt så höet inte blir för lortigt. Botten räddar balen från att suga upp om det skulle vara blött i botten. Men man kan ju gå ut i hagen och kratta ihop det vartefter.

Idag när jag kom ut i hagen hittade jag detta i hagen- den tjocka hårdpressade plastbotten på balen i strimlor! Gissningsvis Princip som haft förskräckligt roligt med plasten och gett sig f-n på att döda den. Han har nog slitit rätt bra för att få isär den så. Bara att hoppas de inte fått i sig nån plast för det var rätt mycket tunna små plastremsor jag hittade. 🙄

Så min tanke är ju genast- Hur fan törs folk bara ställa ut en bal i hagen, ta av toppen eller skära ut ett hål i balen och låta den stå så???

Mååååååånga som man ser gör så i hagarna. Såklart av bekvämlighet för det är enkelt men även för att hästarna inte ska dra ut höet på marken. Men då tror ju inte jag att man tänkt alls eller också tänkte man helt fel. 🙄

Innanför den tjocka ytterplasten som tydligen ändå är lätt att strimla, så sitter ett trådigt nylonnät med tunna trådar runt balen. Nätet är dessutom lite elastiskt så ger med sig vilket gör att det är lätt få igenom en hov eller liknande. Oerhört lätt hästarna gräver i höet och fastnar i trådarna vare sig de har skor eller inte, eller också fastnar nylontrådarna i tänderna eller grimmor med lite extra otur. Många pratar om att hästarna bara kan fastna om de har skor- skitsnack. Hästarna kan fastna även utan skor! En del trådar kan ge med sig och andra går inte av och då har man snart fått igenom en hov eller liknande i nätet. Dras det åt och skär in i benet med alla senor, ligament och liknande så kan det gå riktigt illa! 🙈🙈🙈

Alla som ska lämna iväg balplast och när vet väl hur jävligt trassligt näten är att ha att göra med? En tunn tråd som fastnar i nåt så är den som en fiskelina.

Balplasten i sig kan de få i sig, hästar är tyvärr inte alltför smarta alla gånger, men även fastna i och skada sig.

Om man är rädd för de drar ut maten är det ju bra mycket lämpligare att skaffa en foderring, foderhäck, balkupa eller liknande.

Jag kommer hädanefter iaf att ta bort botten också direkt innan balen åker ut i hagen. Ja om det inte är blött överallt då. Jag går ut och krattar ihop varje dag men det här hade Princip hunnit med under dagen för dagen innan var botten intakt.

Nej, säkerhet framför bekvämlighet när det gäller hästar!

Här var när jag öppnat balen och tagit bort plasten och nätet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: