Det här med foder..

Det här med foder… Det finns nog nästan lika många sätt och idéer om utfodring som det finns hästägare.

Idag finns ju såna oerhörda mängder med fodermärken och tillverkare. Mängder med olika sorters foder och den ena varianten bättre än den andra om man ska tro alla företag såklart.

En större mängd av märkena är importerat foder och med utländska råvaror i. Tex Saracen, Havens, Aveve, Hippolyt, Brogaarden, Eggermann, Pavo, Mühldorfer mfl mfl… Tror dock att hästfolk lite struntar i miljöaspekten där med transporter och att gynna inhemsk produktion eftersom det säljs såna oerhörda mängder av importerat hästfoder och reklamen bara ökar för vad det verkar.

Tänker att det är mycket fokus på miljön i många andra avseenden med återbruk, alternativa drivmedel etc etc och att folk slår sig för bröstet i att tänka på miljön, ge andra flygskam osv… Och många är hästföretagare och vill att företagare fortsatt skall kunna överleva även framöver inom hästnäringen. Då tycker i alla fall jag att det känns kontraproduktivt att inte stödja de svenska bönderna genom att köpa svenskt foder som inte behöver transporteras i onödan. Och som gynnar svenska företag,

Sen finns såklart inga regler utan undantag. Ibland behöver såklart behovet styra och finns något speciellt nånstans så köper man ju det om man inte hittar liknande hemma.

Nåväl, det finns som sagt massor med olika foder, tillskott, grovfoder etc att tillgå idag. Förr innan plastning och storbalar kom (jaaa när jag var ung och Jesus gick i sandaler ) då fanns det torrt hö på småbal. Punkt. Ja och halm såklart då. Men inga storbalar vare sig runda eller fyrkantiga. (Det fanns inte heller spån i plastbal 😂)

Då var det torrt hö som fanns. Jag ger helst det även idag om jag kan men pga dåligt förvaringsutrymme här på gården så får vi lov plasta det som det är nu. Har dock fördelen att kunna ta in eget och veta vad som är i och hur gräset är hanterat.

Och med analysen på grovfodret så kan man ju göra foderstater därefter. Har i dagarna skickat in prov från vallen och väntar på analyssvaren. Ska bli lite spännande se värdena iår efter en kall och torr vår med efterföljande rakettillväxt och superbra torkväder.

Mina hästar får som bas mycket stråfoder. De går ute många timmar i 4 hektars kuperad hage så de rör sig mycket. Men de har även olika näringsbehov.

Efter förra års analys visade det sig att Goggles skulle klara sig på 14 kg hö, lite betfor och som mest 1 kg havre när han gick för fullt i jobb. Basmineraler samt magnesium och e-vitamin.

Så var rätt nöjd med den analysen. 👍

Mocca som är betydligt mera lättfödd fick mest lite betfor för att få i sig mineraler och sånt.

Stig är normalfödd trots att han växt och har också bara ätit mest hö.

De får hö på morgonen innan de får kraftfoder. Sedan går de ut i hagen och får resten av höet eller om det finns gräs såklart dom plockar i sig det först. På vintern om det är kallt och de rör sig lite mindre så ställer vi ut en hel bal i hagen istället. Så har de att äta hela tiden för att hålla magen igång och för att hålla värmen. På kvällen får de tillräckligt med hö för att det ska täcka hela natten.

Jag rider inte förrän tidigast 2- 3 timmar efter kraftfodergivan. Det är för att när hästen äter stärkelse som det är i allt kraftfoder så producerar deras magsäck så mycket magsyra för att kunna processa det, mot vad den gör för stråfoder. Kraftfoder är ju egentligen ingen naturlig energikälla för hästar. Och när sedan bukmuskulaturen jobbar och drar ihop sig under arbete, då trycks den ökade mängden magsyra upp och fräter på den känsligare delen av magsäcken. Hård träning ökar dessutom produktionen av magsyra i magsäcken.

Så har jag fått lära mig och håller fast vid det 👍

Så visst krävs det en del planerande med maten vs träning. Att måste jag rida tidigt pga jobb, träning, tävling tex så behöver de äta frukost extra tidigt så magen hinner göra det den ska.

Nåja, mina äter alltså rätt mycket hö och egentligen så lite kraftfoder som möjligt. Ibland blandar jag mash själv, ibland köper jag färdigt.

Och av princip ger jag aldrig mina hästar pelleterat foder. Fick ”lära mig” när det pelleterade fodret kom av en herre med travhästar att ”det där har du ju ingen aning om vad de stoppat i för nåt i, varken på utseende eller lukt” och det fastnade på något sätt. Såklart man inte vet vad det är i. Allt ser likadant ut. Luktar lika, eller inget. Och minns när Krafft pelletsen kom och blev populära för det var så bekvämt och ett fullfoder. Kompisens ponny fick kolik flera gånger och när de slutade ge Krafft så fick hon det inte mera. Och systers häst fick hosta av det. Så det var inga positiva vibbar.

En del veterinärer vittnar även om tandskador hos hästar efter att de ätit pelleterat foder.

Sen såklart har utvecklingen gått framåt med produktionen. Men nånstans tror jag ändå att det är lätt att det proppas i lite vad som helst i för att värdena ska gå upp och man inte behöver de fodermedlen med bäst kvalite i då. Och som sagt, vi konsumenter, eller hästarna, har ingen aning om vad det innehåller.

Det är gissningsvis litegrann som med människoföda, ju större bolag desto större volymer och lönsamhet krävs. Då används nödvändigtvis inte det bästa men det billigaste.

Och det många inte tänker på är att pelleterat foder behöver utfodras blötlagt. Pelletsen suger upp oerhörda mängder vatten och sväller. Om hästen inte tuggat ordentligt (och är glupsk) så det utsöndras mera saliv så fastnar lätt en torr pellets i halsen och sugs fast mot slemhinnan, sväller och det kan bli foderstrupsförstoppning. Eller att pelletsen suger upp en mängd vatten i magen, sväller och hästen får förstoppning/ kolik pga den inte druckit nog. En billig försäkring är att slå på ljummet vatten på pelletsen.

Personligen använder jag oftast BioFarmabs tillskott som magnesium etc, och Goggles äter ett tillskott för leder från Naf. Mineralerna har hittills funkat bra med Hippo Selections olika varianter.

Har ibland om jag köpt mash då köpt från Hippolyt för hästarna älskar det. Annars gör jag oftast egen mash.

Så personligen ger jag mest hö, så lite annat som möjligt och alltid blött kraftfoder.

Så nu väntar jag in analysen på höet och så får vi se vad det blir. Just nu proppar de i sig gräs hela dagarna så det går inte åt så mycket hö mer än lite inne på kvällen.

Vi fick in mycket hö iår så räcker bra hela vintern. Har kvar ett gäng balar från förra året som vi säljer iväg. Verkar blivit bra skörd iår men däremot blir ju höet dyrare pga dyrare diesel, gödning, balplast mm.

Ha en fin dag, nu drar jag ut i regnet gör lite nytta. 😊👍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: